Hoe ga je om met spanning tijdens een lockdown?
Hoe is het met jouw spanning in deze bizarre tijd?! Spanning kan voor of tegen je werken. Hoe zit dat als je thuiswerkt?
Velen van ons hebben nog nooit een lockdown meegemaakt. Een virus dat de hele wereld platlegt! Mensen die geïnfecteerd raken, ziek worden en sommigen die helaas overlijden. Het spreekt mogelijk angsten aan die je niet vaak zo voelt en hebt ervaren. Het raakt ons fundament en dan kan er van alles gaan wiebelen.
Vorige week toen we aan de vooravond van het platleggen van een groot deel van het openbare leven stonden, kon ik bij mezelf een soort extra adrenaline waarnemen. Ik voelde dat er van alles stond te gebeuren, maar ik wist nog niet hoe en wat. Om mij heen riep het de meest uiteenlopende reacties op. Mensen die compleet onnodig extreem gaan hamsteren, mensen die zich heel erg veel zorgen maken over hun eigen gezondheid en die van hun naasten en ook mensen die er vrij laconiek over doen.
Ik zit nu thuis. Mijn werk is zo goed als stilgevallen. Ik maak mij niet zoveel zorgen over de toekomst. Daar heb ik wel vertrouwen in.
Na de eerste adrenalinestoot daalt de spanning inmiddels naar een voor mij te laag niveau. Ik word thuis wel een beetje gek. Ik ervaar heel erg weinig spanning; voor mij veel te weinig spanning. Daar word ik onrustig van; het voelt alsof ik nergens heen kan met mijn energie, wat er uit mij wil komen. Daardoor word ik ook wat kribbiger en dan krijg ik ineens te veel spanning. Het is een situatie waar ik de spanning niet als prettig ervaar.
Dat zullen velen herkennen. Ik heb verhalen gehoord dat in gebieden die in volledige lockdown zijn gegaan, het huiselijk geweld met 300% is gestegen. Waar mensen normaal gewend zijn om veel buiten de deur te zijn, op het werk, in cafés en restaurant of op sportclubs, zitten ze nu een hele dag op elkaars lip. Of 24 uur per dag helemaal alleen, zonder fysiek contact met andere mensen. In beide situaties kan zich een spanning opbouwen die niet fijn is en zelfs ongezond of gevaarlijk kan zijn.
Juist in deze tijd is het belangrijk om te kijken hoe je effectief met die spanning kan omgaan. In deze blog beschrijf ik hoe ik ermee omga. Ik hoop dat het je helpt om deze periode goed door te komen. Een manier om daarmee om te gaan bestaat uit acceptatie, ontlading en richten.
Acceptatie
Het begint bij acceptatie. Er is zoveel in de huidige situatie wat weerstand kan oproepen, wat je liever niet wilt dat er is, wat spanning oplevert. Hoe vreselijk de huidige situatie ook is, de eerste stap is dat je accepteert dat het zo is. Dat je de spanning die het oplevert, de onzekerheid die het met zich meebrengt, accepteert. Accepteren is voor veel mensen, waaronder ondergetekende, heel erg lastig. Zolang je de huidige situatie niet accepteert, houd je de spanning vast in je lichaam en kan er geen ruimte ontstaan voor wat anders, voor een transformatie van de spanning. En alles wat er niet mag zijn in jou, krijgt macht over jou! Denk er maar eens over na. Hoe meer je probeert te vechten tegen een bepaalde gedachte, een bepaald gevoel, spanning in je lichaam, hoe meer grip die gedachte of spanning op jou krijgt. Dus in plaats van ertegen te vechten, kan je proberen om het te accepteren.
Accepteren wordt vaak geassocieerd met opgeven of passiviteit, maar is wat mij betreft echt wat anders. Accepteren vraagt een bepaalde nederigheid. Het besef dat jij niet over alles controle hebt en dat je ontzag kunt hebben voor de natuur. Het vraagt van je dat je de regie verplaatst van je hoofd naar je hart en dat je je laat bewegen vanuit je hart, daar waar je geraakt wordt, dat wat je lastig vindt toelaten, waar je je zorgen over maakt erkennen, waar je blij van wordt ook helemaal toelaten en je daardoor laten bewegen.
Mijn primaire reactie als er iets gebeurt is altijd actie; iets proberen te doen. Het vraagt van mij echt dat ik mij ertoe zet om met momenten helemaal tot stilstand te komen. Zodat mijn hoofd tot rust kan komen en ik ruimte maak voor mijn hart. Mediteren helpt voor mij heel erg goed. Ik start er de dag mee op en eindig er ook de dag mee. Tijdens het mediteren, kan ik me bewuster worden van wat me bezighoudt; welke gedachtes steeds terugkomen en hoe de spanning in mijn lichaam zich manifesteert. Door bewust de spanning toe te laten en te accepteren kan er langzaam ontspanning komen en ruimte voor wat anders.
Ontladen
Daarnaast gaat het er in deze tijd ook juist om hoe je toch ook kan ontladen. Zeker in een tijd waar we opgesloten zitten en de muren op ons af voelen komen, is het goed om te zorgen voor een uitlaatklep. Bijvoorbeeld door te sporten. Nu sportclubs ook dicht zijn, vraagt dat creatieve oplossingen van ons. Zo kan je een workout thuis doen. Ik zie allerlei initiatieven ontstaan van sportclubs die nu online klassen geven via Skype of ZOOM, en er zijn ook sites waar allerlei workouts klaar staan die je op een tijdstip dat het voor jou goed uitkomt, kan doen.
Een hele andere manier om te ontladen, is via je keel flink wat geluid te maken. Onderweg naar de supermarkt in je auto kan je eens vol je keel openzetten en uit volle borst schreeuwen. Doe het een paar keer en ervaar dan wat voor effect het op je systeem heeft. Je kan dit overigens ook thuis doen, terwijl je schreeuwt in een kussen. Geluid maken, je keel vol openzetten, is een fantastische manier om te ontladen.
Een andere manier om te ontladen, is om regelmatig met dierbaren (online) contact te maken en te delen wat je bezighoudt, je zorgen delen, wat je moeilijk vindt in deze tijd. Om daarover te spreken. Ook als je het bijvoorbeeld ingewikkeld vindt om zo opgesloten te zitten met je familie, is het juist belangrijk dat ook te erkennen en vooral niet op te kroppen. Praat erover, deel wat je moeilijk vindt, wat je frustreert. Dat kan echt helpen om te ontladen. Als ik teams begeleid, begin ik vaak met een Check-In. Hoe is het nu met je? Wat speelt er? Waar ervaar je weerstand? Waar kijk je naar uit? Dat doen wij nu thuis ook. Om te delen met elkaar wat ons bezighoudt, wat we moeilijk vinden, waar we spanning ervaren en waar we naar uit kijken, blij van worden. En voor mij helpt dat heel erg, om én de verbinding met elkaar te ervaren én om ruimte te geven aan de spanning die in mij leeft. En onderzoek samen wat je kan doen, kunt afspreken of het fijner voor jezelf en voor elkaar te maken. Ondanks dat er nu veel niet kan, is er nog genoeg wat wel kan en het vraagt wat creativiteit om samen naar oplossingen te zoeken. Belangrijk is daarin dat je je steeds blijft uitspreken ook al vind je misschien dat je je aanstelt of het maar gewoon moet nemen. Spreek je uit, onderzoek met elkaar hoe je deze tijd door kunt komen.
Richten
Alles wat je aandacht geeft groeit. In deze tijd is het ontzettend logisch dat mensen zich zorgen maken over hun gezondheid of die van dierbaren of over hun toekomst. Het is belangrijk om die zorgen volledig te erkennen en ze niet te bagatelliseren. Alleen raad ik je niet aan om alleen daar maar mee bezig te zijn; continu het nieuws te volgen, alleen maar te kijken hoe je het maximaal kunt controleren. Dan voed je de angst en vergroot je de spanning in jouw lichaam. Of anders gezegd: als je angst te veel aandacht geeft, groeit de spanning.
Het is daarom belangrijk om ook te kijken of je je aandacht kan richten op zaken die je energie geven, waar je blij van wordt. Wat echt kan helpen, is om juist in deze tijd te kijken hoe jij wat je te geven hebt, wat er bij jou uit wilt om iets neer te zetten, toe te voegen, te betekenen in de wereld, een vorm of richting te geven. Ik merk dat door dit zo neer te zetten het bij mij al aan het veranderen is en ik weer het gevoel heb dat ik richting aan het geven ben aan iets wat ik kan toevoegen, kan geven, kan betekenen in deze tijd. Ik zie allemaal gave initiatieven ontstaan van mensen die juist nu wat willen toevoegen. Er ontstaan op LinkedIn allerlei initiatieven van mensen die elkaar helpen, heel gaaf.
Wat ook positieve energie kan geven, is om nu met momenten stil te staan bij waar je dankbaar voor kunt zijn. Zeker nu. Ook al lijkt het soms ver weg, er is altijd wel iets waar je dankbaar voor kunt zijn. Ik ben dankbaar dat ik nog gezond ben, dat ik een fantastische vrouw en dochter heb waar ik zielsveel van houd en die van mij houden. Dat ik een ondeugende hond heb met oneindig veel energie. Voorheen vond ik het af en toe vervelend dat we zoveel met hem moesten wandelen en nu ben ik daar ontzettend dankbaar voor. Ik ben dankbaar dat ik het werk doe wat ik doe ook al is het nu zo goed als stilgevallen. Ik ben dankbaar dat mijn familie gezond is.
Dit is wat mij helpt in deze tijd om met mijn spanning om te gaan. Wellicht kan je één of meerdere van mijn suggesties proberen als experiment, gewoon om te onderzoeken of het een prettig effect voor je heeft. En ik zou het heel leuk vinden als je mij daar iets over laat weten.
Ik wens je veel goeds toe in deze tijd en hoop dat je goede manieren vindt om met de spanning om te gaan. Mocht je daar een vraag over hebben voel je vrij om contact met mij op te nemen op stijn@in-venture.nl of op +31641764393.