Skip to main content

Hoe spanning je helpt in de ontwikkeling van je team

Spanning. Je hebt er denk ik wel eens mee te maken. Thuis, in je sociale leven of in het team waarmee je werkt. Denk jij bij spanning ook aan stress, burn-out, gevaar en angst? Logisch. Ik hoor zelden iemand op een positieve manier praten over spanning. Maar is dat eigenlijk terecht? Spanning is niet altijd vervelend, lastig of beschadigend. In dit blog wil ik je laten zien dat spanning ook een raadgever is voor passie, creativiteit en betere resultaten.

Te veel spanning? Trek het ventiel open.

Laat ik beginnen met situaties waarin te veel spanning is. Dat merk je in je team heel snel. Als er te veel werk is (of je collega’s ervaren dat zo) kan er een onveilige situatie ontstaan waarin je medewerkers zich niet vrij voelen om er iets over te zeggen. Vooral als je in het team nog geen manier hebt gevonden om dit soort ongemak te uiten, ontstaat er druk, negatieve spanning en achterdocht. Je teamleden schuiven met verantwoordelijkheden of geven af op elkaar, op jou en het hoger management. Dit gaat ten koste van jullie werkplezier, de creativiteit en natuurlijk ook te resultaten. De oplossing? Zorg ervoor dat je een manier vindt om met je team te praten over spanning. Laat je collega’s zich uiten, zaken bespreekbaar maken en laat iedereen zijn mening ventileren. Door letterlijk de druk van de ketel te halen en het ventiel te openen creëer je ontspanning in het team en ruimte om te groeien als team.

Te weinig spanning? Zorg voor een prikkeling, een gezamenlijk doel

Quote spanning 1

Maar wat te doen als er geen enkele druk is? Als je mensen veel te weinig werk hebben of als je teamleden niet of onvoldoende worden uitgedaagd? Dan ontstaat onderspanning. In je team merk je dat er gebrek aan passie en werkplezier is. Bij onderspanning wordt in het team vaak ook minder gelachen. Het vuurwerk ontbreekt en je collega’s schuren niet met elkaar op een goede manier. Sommige teams vullen zelf de leegte op door net te doen alsof zij heel druk zijn of door projecten veel groter te maken dan ze eigenlijk zijn. Wanneer onderspanning lang duurt kan langzaam het vlammetje, de passie uitdoven. En dat is gevaarlijk, want ieder mens wil graag iets toevoegen, geven, creëren, iets in de wereld zetten. Bespeur je onderspanning? Maak het bespreekbaar binnen het team. En vraag je zelf ook af ‘Spreek ik mij wel volledig uit naar het team’? Als het antwoord daarop ‘Nee’ is, begin daar dan zo snel mogelijk mee. Zorg voor een prikkeling bij jezelf en bij het team. Is er een gezamenlijk doel? Een gewaagd doel waar jullie met elkaar voor willen knokken? Dat geeft ook prikkeling en een goede spanning.

Ideale spanning en flow

Er is ook iets als ‘ideale spanning’. In deze situatie zorgt spanning ervoor dat je precies de juiste druk ervaart om tot grote prestaties te komen. Deze spanning wordt ook wel ‘gezonde spanning’ of ‘wedstrijdspanning’ genoemd. Veel mensen hebben een bepaalde vorm van spanning nodig om tot creatieve prestaties te komen. Dat ken ik zelf ook heel goed. Voor mij helpt het als de deadline in de buurt is, zodat ik moet presteren. Op een of andere manier komen dan de meeste creatieve ideeën vrij. Mihaly Csikszentmihalyi schreef er in zijn boek ‘Flow’ over. In een flow ga je op in het moment, je besef van tijd vervaagt en je spreekt al je capaciteiten aan. Vaak ontstaat flow wanneer je een prestatie moet leveren die je net aan kunt. Dingen gaan als vanzelf zonder erover na te denken, je levert een topprestatie en bent ontspannen alert.

Spanning als raadgever

Je zou spanning veel meer voor je team kunnen laten werken. Hoe zit het in jouw team met de spanning? Is er teveel spanning? Is er te weinig spanning? En hebben jullie een goede manier om te komen tot een ideaal niveau van spanning? Het is interessant om daar eens een gesprek over te hebben binnen het team, hoe je collega’s spanning ervaren en wat voor effect dat heeft op jullie werkplezier en resultaten.

Spanning temmen, opvoeren en ventileren

Leren hoe je spanning kan temmen, of kan opvoeren, kan creëren of kan ventileren helpt jou en je team vooruit. Wanneer je manieren gaat ontwikkelen waarmee je als het ware gas kan geven of kan remmen, kun je de ideale snelheid bereiken. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de manier waarop jij en je team spanning ervaren. De komende tijd ga ik je daar meer over vertellen in mijn blogs. Het volgende blog gaat over spanning en het reptielenbrein (fight, flight, freeze).

Heb je een vraag over spanning in je team? Ik beantwoord ‘m graag. Stuur mij een mail: stijn@in-venture.nl of bel me op 06 417 643 93.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik ga akkoord met de Privacyverklaring
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik ga akkoord met de Privacyverklaring